donderdag 12 november 2015

Franse getuigenis van een vluchteling

Beoordeel dit item
(1 Stem)

In de loop van het eerste semester werkten de leerlingen van 6ST, 6HA en 6BI rond het thema van de immigratiecrisis. In de lessen aardrijkskunde kregen zij theoretische achtergrond over de geschiedenis van migratie in België, migratiestromen, push- en pullfactoren voor migratie, de asielprocedure enz. In de lessen Frans werkten zij rond de actualiteit en kregen zij de nodige woordenschat aangereikt om zich voor te bereiden.

Op donderdag 12 november kwam een vluchteling in het Frans getuigen over zijn ervaringen. Daniël, afkomstig uit Togo, leek oorspronkelijk een mooi leven voor zich te hebben: hij studeerde af als dokter en gynaecoloog, behaalde ook diploma’s in kinesitherapie en Russische letterkunde, en had heel wat internationale ervaring op zijn palmares. Maar na een daad van protest tegen de Togolese dictator Eyadéma bracht hij 4 maanden door in een Togolese gevangenis, in barre omstandigheden en met vernedering en marteling als dagelijkse kost. Gevlucht naar Rwanda onderging hij daar hetzelfde lot. Tot hij uiteindelijk in het veilige België belandde. Maar ook hier is het moeilijk om écht gelukkig te zijn: de job van zijn leven mag hij in België niet uitoefenen.

Daniëls aangrijpende getuigenis liet een andere kant van het migratieverhaal horen. Het werd duidelijk dat we over vluchtelingen niet veralgemenend of in clichés kunnen denken, maar dat elke vluchteling zijn eigen, vaak pijnlijk verhaal heeft. Een getuigenis die tot nadenken stemt!

Enkele sfeerbeelden van deze getuigenis kan u hier bekijken.

Gelezen: 1584 keer
Getagged onder