vrijdag 31 maart 2017

Vredesreis 5TSO

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Op vrijdag 31 maart trokken de leerlingen van 5 TSO naar de Westhoek. In de lessen geschiedenis, Nederlands en Engels leerden ze over WOI, nu was het tijd om enkele van de plaatsen waarover ze gehoord hadden te bezoeken.

Rond 10.30u kwamen we aan in Ieper waar we het In Flanders Fields Museum bezochten. Na de lunch kregen we het gezelschap van Simonne en Johan, onze gidsen.

Eerst bezochten we Essex Farm, een Britse verbandpost en begraafplaats, waar John McCrae zijn bekende gedicht ‘In Flanders Fields’ schreef.

Dan ging het verder naar de Yorkshire trench en dug-out. Midden in een industrieterrein ontdekte men originele loopgraven, die deskundig werden gerestaureerd. De leerlingen mochten in de loopgraven afdalen en konden met hun eigen ogen zien hoe klein zo een dug-out, waarin de soldaten moesten leven, is.

Indrukwekkend was Tyne Cot Cemetery, de grootste Britse militaire begraafplaats op het Europese vasteland, met bijna 12.000 grafstenen. In schril contrast met Tyne Cot stond de Duitste militaire begraafplaats van Langemark, waar er geen mooie witte grafstenen te zien zijn, maar wel grijze tegels in het gras waaronder vaak verschillende lichamen lagen. Tenslotte stopten we nog even aan de Menenpoort in Ieper.

Het was zeker een geslaagde uitstap, niet in het minst door Simonne en Johan die alles vlot en met de nodige humor uitlegden.

Gelezen: 885 keer
Getagged onder